Hoppa till huvudinnehåll
Favabönor i en skål på ett bord
Vegokoll

MegaLegumes – Svenska proteingrödor

Från och med 2017 fram till 2019 har RISE tillsammans med andra företag undersökt möjligheten att odla och använda sötlupin samt favabönor som råvara i t.ex veganska produkter. Resultaten har visat att grödorna går att odla från Skåne till Umeå men att en del utmaningar kvarstår.

Bakgrunden till projektet har varit att se över efterfrågan på råvaror som kan bidra till en hållbar livsmedelsproduktion och som kan ersätta till exempel importerad soja och resultaten var positiva. Grödorna har odlats i demonstrationsodlingar i olika klimatzoner: Skåne, Bohuslän, Uppland och Västerbotten. Resultaten visade att grödorna fungerade bra att odla storskaligt i samtliga klimatzonerna. Lina Svanberg på RISE Jordbruk och Livsmedel har varit projektledare för Megalegumes och berättar för Greppa

– Odlingsdelen ser väldigt lovande ut och det går absolut att producera de här råvarorna i Sverige idag, säger Lina Svanberg.

Förutom RISE Jordbruk och livsmedel så deltar även livsmedelsföretagen Nordisk Råvara, Veggi, So Fungy och Lantmännen Cerealia i projektet liksom Hushållningssällskapet Väst som, förutom odlingsdelen, även arbetat med hur proteingrödorna kan användas i storhushåll.

Och även om möjligheter för att odla bönorna finns och även gott om tillämpningsmöjligheter för storhushåll och livsmedelsprodukter så återstår en del utmaningar. 

– Det som är svårt idag är att vi inte har infrastrukturen för att vidareförädla råvaran till exempel till ett mjöl eller proteinkoncentrat, utan det steget måste ske utomlands. Det är en flaskhals om man skulle vilja ha en helt svensk produktionskedja och något som kan hämma utvecklingen, säger Lina Svanberg till Greppa

Lina Svanberg ser flera områden att arbeta vidare med utifrån resultaten i projektet. Bland annat lösningar på infrastrukturen och vidare arbete för att få bort negativ bismak från grödorna.

Det som är svårt idag är att vi inte har infrastrukturen för att vidareförädla råvaran till exempel till ett mjöl eller proteinkoncentrat, utan det steget måste ske utomlands. Det är en flaskhals om man skulle vilja ha en helt svensk produktionskedja...
Lina Svanberg, enhetschef RISE

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden