Hoppa till huvudinnehåll
Fazers olika veganska chokladprodukter uppradade mot en ljusblå bakgrund
Vegokoll

Fazer satsar på havre - lägger ner mejeriverksamhet?

Fazer Lifestyle Foods fokuserar starkt på sin kärnverksamhet samt implementeringen av sin växtbaserade strategi och planerar förändringar i produktionen vid sin fabrik i Koria, Finland. Om planerna förverkligas kommer det i framtiden att tillverkas endast havrebaserade drycker och andra havrebaserade produkter i Koria, vilket skulle leda till nedläggning av mejeriverksamheten. 

De planerade förändringarna är en del av Fazer Lifestyle Foods strategi, som syftar till att utnyttja företagets starka havrekompetens och öka andelen av de växtbaserade produkterna i sortimentet. Att fokusera på produktion av havrebaserade produkter skulle leda till nedläggningen av mejeriverksamheten, som inte tillhör företagets kärnverksamhet.

Fazer är en ledande aktör inom havre i Norden och har investerat över 300 miljoner euro i produktion av havreprodukter på sina hemmamarknader under de tre senaste åren. Som ett exempel fördubblades havredryckskapaciteten vid Koriafabriken i somras. Fazer utvecklar aktivt framtidens växtbaserade matlösningar där havredrycker spelar en viktig roll.

Fazer har utvärderat sin mejeriverksamhets effektivitet

Fazer är en liten aktör inom den finska mejeriindustrin och tillverkar främst private label -produkter. På grund av de låga produktionsvolymerna och komplexiteten i mejeriverksamheten som bygger på skalfördelar är det mycket utmanande för Fazer att vara konkurrenskraftig inom denna verksamhet.

Som ett småskaligt mejeri är vi inte konkurrenskraftiga och inflationsutvecklingen under den sista tiden har utmanat oss ännu mer. Det är nödvändigt att effektivera verksamheten vid fabriken i Koria för att kunna säkerställa vår konkurrenskraft. Den potentiella nedläggningen av mejeriverksamheten skulle tillåta oss att fokusera på vår växtbaserade kärnverksamhet, i vilken Koriafabriken har en viktig roll i framtiden, säger Kati Rajala, Vice President Fazer Non-Dairy & Dairy Business.

Fazer i Koria

  • Vid sin fabrik i Koria producerar Fazer växtbaserade Fazer Aito -havredrycker av hög kvalitet, matlagningsprodukter och snacks av inhemsk havre. Därtill tillverkas det mejeriprodukter i Koria, främst för private label -varumärken.
  • Fazer förvärvade Kaslink i 2019 som en del av sin strategi enligt vilken företaget syftar till att bli en ledande producent av växtbaserade produkter i norra Europa. Koriafabriken blev en del av Fazer med detta förvärv.
  • Fazer är en föregångare inom havre och planerar att fortsätta investera i produktutveckling och tillverkning av havreprodukter, i vilket Koriafabriken spelar en viktig roll.

Fazer Lifestyle Foods

  • Fazer Lifestyle Foods möter den ökande efterfrågan på hälsosam och växtbaserad mat särskilt bland konsumenter som följer en hållbar livsstil.
  • Företaget producerar olika havrebaserade non-dairy drycker och matlagningsprodukter samt snacks, frukostprodukter och smoothies. 
  • Fazer Lifestyle Foods är ett av Fazers tre affärsområden. År 2021 sysselsatte det ca 550 personer och omsatte 180 miljoner euro.

Ge bort mer vegoinspiration till någon du tycker om! Ladda ner vårt kostnadsfria inspirationsmagasin som är fullproppat med vegotips. Du lär dig om vegansk bakning, näring, hur du ska tänka kring barn & vego, smarriga recept och massor annat.

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden