Encellig organism kan omvandla koldioxid till protein
Företaget Kiverdi i Kalifornien jobbar med innovativ teknik för att lösa en mängd problem som vårt samhälle står inför, allt från effektivare matproduktion till plastföroreningar. Samtidigt har finska företaget Solar Foods som också använder sig av mikrober för att tillverka ätbar protein, redan ansökt om licens för att sälja sina produkter på marknaden.
VD på Kiverdi är Lisa Dyson som snubblade över teknologi som NASA använde när hon letade efter lösningar för klimatkrisen. Teknologin är resultat av tester som har gjorts för att se över möjligheten att försörja astronauter under interplanetära resor. Forskare upptäckte encelliga organismer som när de matades med koldioxid, syre och kväve kunde tillverka proteiner, något Dyson benämner som kolfermentering. Under 2011 bestämde Lisa Dyson och hennes medgrundare John Reed att använda teknologin för att lösa problem med livsmedelsförsörjning här på jorden och startade Kiverdi.
Proteintillverkning är dock bara en av produkterna de kan tillverka med organismerna, till The Spoon berättar Lisa att de också planerar att tillverka palmolja och gödningsmedel. Ytterligare ett problem som dessa små organismer kan lösa är plast, i en process som kallas för “förgasning” kan de bryta ner plast till kol och väte.
Det hela låter som rocket science men processen ska alltså påminna om fermentering av yoghurt eller öl. Företaget har redan 46 patenter för produkter. Företag som Solar Foods, Novo Nutrients och Deen Branch Biotechnology använder redan förgasning med genetisk konstruerade mikrober som kan omvandla luft, vatten och el till ätbara proteiner.
Det finska företaget, Solar Foods verkar vara den närmsta konkurrenten till Kiverdi och tillverkar ätbar protein av dessa mikrober. De hoppas att deras produkter kan nå konsumenter redan 2021. Detta skulle kunna leda till en minskning av animalisk köttkonsumtion och effektivare livsmedelsproduktion.