Hoppa till huvudinnehåll
Vegansk tempeh burgare av varumärket Bärta
Vegokoll

Bärta av Swedish temptations

Svensk tempeh, BÄRTA finns nu ute i butikerna. De ekologiska ärtorna odlas i Sverige och fermenteras till kulinariska läckerheter i ett produktionskök i Karlshamn. Tekniken bygger på den indonesiska traditionen att göra tempeh av sojabönor. Swedish Temptations har vidareutvecklat metoden till att användas för svenska ärtor och dessutom lagt till en groddning av ärtan.

Historien bakom Bärta började redan 2014 då grundaren Pia Qvarnström började experimentera med att grodda mat. Mellan syrade grönsaker, surdegsbröd och nötyoghurt började fermentering bli ett allt mer självklar kulinarisk inslag i Pias matlagning som så småningom ledde till Bärta.

Först startade Pia foodtrucken Mögel som serverade vegansk, ekologisk och fermenterad mat. All mat lagades från grunden i hennes kök. Där bakades burgarbröd, groddades groddar, syrades rödbetskimchi och fermenterades ärtor dygnet runt. Under alla dessa arbetstimmar i köket flödade tanken fritt och funderingar kring hur hon ytterligare skulle kunna utveckla fermenteringsprocessen föddes. Efter ett år med foodtrucken fick hon utvecklingsbidrag från Vinnova för att kunna göra verklighet av denna experimentlusta. Resultatet blev den produkt som idag heter Bärta - en världsunik vidareutveckling av den traditionella indonesiska metoden för att göra tempeh.

I juni 2018 flyttade produktionen till Karlshamn, och finns nu i samma lokaler som tidigare användes av Carlshamn Mejeri. Det finns tre produkter ute på marknaden; en burgare, bitar smaksatta med chili och lime samt naturella bitar. 

En dag fick jag en kulinarisk uppenbarelse när jag åt min tempeh, mitt rågsurdegsbröd och egengroddade och syrade grönsaker. Det var galet gott. Och en uppenbarelse kan man ju inte sitta och hålla för sig själv, eller hur? Fler måste få upptäcka denna njutning. Här kommer därför Bärta. Pia Qvarnström, vd och grundare

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden