Hoppa till huvudinnehåll
En kille som spelar fotboll och en överkryssad köttbit
Vegokoll

Tjänar mindre om de äter kött

Den tyska andraligaklubben VfL Osnabrück har infört en annorlunda klausul. Spelare och anställda tjänar mindre om de äter kött.

Osnabrück arbetar för en bättre framtid. Därför han man sedan några säsonger tillbaka infört en ”allmännytta-klausul” för spelare och andra anställda i klubben. Man uppmanar klubbens representanter att leva på ett miljövänligt och hållbart sätt. Därför kan spelarna som äter hamburgare, en stek eller liknande få mindre betalt.

I den individuella beräkningen ingår bland annat längden på resan till jobbet, hur den genomförs och aspekter som veganska eller vegetariska matvanor, skriver klubben.

Tillsammans med ett oberoende företag mäter klubben sina anställdas koldioxidavtryck. Klausulen ska enligt klubbens vd, Michael Welling, inte vara obligatoriskt. Men de som är med på initiativet får 750 euro, nästan 9000 kronor, mer i lön. Därefter väntar ett löneavdrag där summan beror på hur stora utsläppen är.

Införandet av klausulen har väckt reaktioner.

Det är i grunden inte arbetsgivarens sak vad deras anställda gör privat. Det finns bara några få undantag när det kommer till detta. Matvanor och var du bor räknas absolut inte för de anställda i en fotbollsklubb, säger arbetsjuristen Arnd Diringer till Welt.

Efter tolv omgångar ligger Osnabrück näst sist i Bundesliga 2.

Nu blir det ännu enklare att skaffa djurvänliga matvanor! Tidigare har utmaningarna kommit som mailutskick, men nu har vi gjort det ännu smidigare att välja vego, genom att flytta utmaningarna från mailutskick till vår sprillans nya app - Välj Vego!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden