Hoppa till huvudinnehåll

Kyckling vs vego - vad innehåller mest näring?

Har du också fått höra att kyckling är det mest hälsosamma alternativet? Det här är ett rykte som cirkulerar - vilket vi krossar här och nu. För visste du att vissa typer av vegokött samt andra veganska livsmedel såsom bönor har högre halter av vissa näringsämnen än kyckling?

Vi lät näringsfysiologen Ellinor Nilsson kika närmare på det här och jämföra näringsinnehållet i vegoprodukter vs kyckling.

Ett litet utdrag från jämförelsen:

  1. Tofu, vete- och sojaproteinbitar innehåller tex högre halter av livsnödvändiga fleromättade fetter, samtidigt som de har lägre värde av mättat fett än kyckling, som det alltså inte är rekommenderat att äta mycket av.
  2. Vegoprodukter innehåller mycket högre halter kalcium än kyckling - ett livsnödvändigt grundämne som bland annat behövs för skelett och tänder samt för nervfunktion.
  3. Vegolivsmedel såsom sojafärs och linser har högre värden av zink (livsnödvändigt mineral som bland annat behövs för immunsystemet)

Se en detaljerad jämförelse av vego vs kyckling i Ellinors näringstabell här

Tabellförklaring:

  • Det som är grönmarkerat är de veganska livsmedel som är lika eller mer näringsrikt än kyckling.
  • Under mättat fett är det dock istället de värden som är lägre än kycklingens som är grönmarkerade.
  • Fett, protein och kolhydrater har inte några markeringar, eftersom det är mer individuellt hur mycket en person behöver av dessa.
  • Siffrorna är hämtade från Livsmedelsverket.

Det viktigaste du kan göra för kycklingarna är att välja bort dem från tallriken. Beställ vårt kostnadsfria inspirationsmagasin Välj vego! och ta ett första steg mot en djurvänligare värld

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden