Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

Veganska ostar du måste smaka

Att ersätta ost kan kännas svårt. När teamet bakom Välj Vego undersökte vilka de stora hindren för att bli vegan är var ost nummer ett på listan. Och vem gillar inte varma ostmackor, ostbrickor och parmesan på pasta? Det fina med det hela är att du inte behöver ge upp något. Du kan bara ersätta dessa med andra alternativ.

En del alternativ på marknaden har lite kvar att jobba med, andra alternativ är en hel klass i sig - otroligt lika ost eller inte riktigt som ost men ändå fantastiskt goda. Medan de där du knapp märker skillnaden sakta men säkert börjar poppa upp. Nedan följer våra fyra favoriter.

VioLife

Det här varumärket har verkligen en uppsjö av veganska ostar och finns i många välsorterade butiker. Vår favorit är Greek White och den påminner om krämig fetaost. Den funkar superfint i färska sallader eller som plockmat tillsammans med vattenmelon eller körsbärstomater.

Geenvie Parmesan

Även detta varumärke har massor av veganska sorter. Den smaken vi har fastnat för mest är deras runda Parmeggio som påminner om parmesanost. De har även paprikor, svampar och chilis som delikatesser fyllda med mjukost.

Oatlys bredbar ost

Oatly har en bredbar ost, påMackan, som finns väl utspridda över landet och är god på frukostmackan. De finns i tre olika smaker och fungerar som vilken bredbar ost som helst, den är gjord på havre. Den funkar också bra i bakverk som cheesecake.

Daiya

Är du ute efter ost som smälter bra så är det definitivt Daiya som gäller. En påse på 227 g riven ost kan dock gå på runt 79 kr. Så det är bäst att njuta av varje tugga om du väl får tag på en påse. Daiya finns ännu i utvalda butiker men ökar i popularitet runt om i landet.

Det bästa sättet att hjälpa djur är att låta bli att äta dem. Anta vår utmaning “vegan i 28 dagar” och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får allt från veckomenyer, inköpslistor, förslag på frukost, alternativ till mellanmål och våra tankar kring mat.

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden